2022-2023. évi Megyei I. osztály felnőtt bajnokság 13. forduló

Kenderesi VSE – Kunhegyes ESE 1-2 (1-0)

Az előző heti elkeserítő játék és eredmény után az volt az összegzés lényege a jövőt illetően, hogy csapatunk játékában több dolognak nagyon meg kellene változni az eredményesebb folytatás érdekében. Hétközben úgy tűnt, hogy nem volt elég nagy a Cserkeszőlő elleni pofon, mert játékosaink hozzáállása nem igazán változott, különösen a péntek esti edzésen megjelent létszám volt siralmas, hiszen ekkor már nemigen lehetett iskolai elfoglaltságra hivatkozni, aki akart az tudott volna edzeni a hideg, esős idő ellenére is. Azért nem akármilyen mérkőzésre készülődtünk, túl azon, hogy nagyon régen szereztünk már pontot, egy olyan régi riválissal csaptunk össze, amelyre a korosabbak még úgy emlékeztek, hogy micsoda meccseket játszott egymással régen a KESE és a MEDOSZ. Sajnos nem minden játékosunk érezte át a helyzet súlyát, a pontszerzési kényszert és a becsületbeli ügyet, amellyel saját magunk felé tartozunk.

Úgy indult, hogy a játék irama, pontossága, a fegyelem és a lelkesedés a múlt heti szinten maradt. Ez azért kifejezetten bosszantó, mert ugyanazok a játékosok a hétközi edzéseken nagy iramú, kemény edzésjátékokat mutatnak be, a bajnoki meccsen pedig mintha nem is ugyanazokat a játékosokat látnánk. Szóval ment a kispadról folyamatosan az instrukció, hogy próbáljunk már iramban és keménységben úgy játszani, mintha edzésen lennénk. Nagy küzdelem folyt a pályán, amiben egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni, a kapuk előtt nem alakult ki igazán veszélyes helyzet, pedig csordogáltak a percek, elérkeztünk a félidő közepéhez.

23. perc: KESE támadás bontakozott ki a jobboldalon, Andusek József kapott indítást a jobbszélen, a tizenhatos oldalvonalán belül az alapvonalig vezette a labdát, laposan lÅ‘tte be a kapu elé. A nagy tumultusban a labda Kocsis Tamáshoz került, akinek az ötösrÅ‘l leadott nem túl izmos lövése a kapuba jutott. A nagy ünneplés addig tartott, míg az egyes asszisztens jelzésére a játékvezetÅ‘ érvénytelenítette a gólt. Szerinte – és a korábban nálunk is játszó Sípos Bálint szerint is – a lesen álló Varga Bence beleért a kapuba tartó labdába. Nem akarom ragozni, Bence állítja, hogy nem ért a labdához, de ezt még a játékosaink közül is vitatják. A lényeg, hogy sok, legalább 5-6 játékos volt a hazai ötösön belül, többen a gólvonal környékén, játékosunk vagy érintette a labdát, vagy nem, de a gól helyett szabadrúgás lett az ítélet kifelé les miatt.

24. perc: Játékosaink egy része, illetve a kispad is még a lest vitatta, amikor első komolyabb védelmi megingásunk után a jobb oldalon Baktai Balázs kapott remek indítást, a ziccerből pedig magabiztosan lőtte a labdát a kapunkba. 1-0.

28. perc: Még éppen kóstolgattuk, hogy miként játszunk majd hátrányban, amikor a kenderesi térfélen, a felezőn vagy tizenöt méterrel túl bedobást dobhattunk. A már említett egyes asszisztenstől négy méterre a hazai játékos két kézzel ölelte át játékosunkat, akinek a nagy ölelésben esélye sem volt megtartani a labdát, amiből támadás indult, ennek végén pedig a kenderesi csatár a kapunktól vagy 35 méterre eltolta a labdát Kovács Gergő mellett, aki nemes egyszerűséggel felrúgta. A játékvezető azonnal piros lapot mutatott fel játékosunknak. Ez csak annyiban vitatható, hogy Gergő nem egyértelműen volt utolsó játékosunk, hiszen belül, nagyjából egy vonalban ketten is voltak, Szabó Dávid és Kis Attila. Még fél óra sem telt el és létszámhátrányba kerültünk, most már azzal a gondolattal is barátkoznunk kellett, hogy milyen lesz kilenc mezőnyjátékossal játszani tíz ellen.

Aztán kiderült, hogy csapatunknak egyáltalán nem tett rosszat a túlzottan eseménydús öt perc. Ugyanis elkezdtünk nagyobb iramban, határozottabban, és nem utolsósorban nagy lelkesedéssel játszani. A hazai csapat nem tudott mit kezdeni a létszámban jelentkező fölényével, a játékon egyáltalán nem látszott semmi különbség a javukra, a KESE fegyelemmel és lelkesedéssel pótolta a hiányzó játékosát. A csúszós mély pályán nagy küzdelem volt, az iramra sem lehetett panasz, kevés támadás hordozott magában gólveszélyt, mindkét csapat előtt adódott egy-egy nagy lehetőség, a mi kapunk előtt Posta Alex óriási ziccerben védett bravúrral, a hazai kapu előtt pedig egy jobboldali szöglet után a lecsorgó labda Szabó Dávid elé pottyant, aki vagy 5 méterről reflexből a kapu felé rúgta, de egy mezőnyjátékos kivágta a gólvonalról a labdát. Bár nem tudtuk, hogy a meccs végén ekkora örömben lesz részünk, de a szünetben hátrányban sem gondolta senki közülünk, hogy elment volna a meccs, mert a félidő második felében egy eddig nagyon eltitkolt arcát mutatta a csapatunk.

Szünet után folytatódott a csoda. Csapatunk masszívan, fegyelmezetten és határozottan védekezett, de egyáltalán nem ebben merült ki a játéka. Támadásokra is futotta, egyáltalán nem lehetett észrevenni, hogy egy játékossal kevesebben vagyunk. Teltek a percek, de érezni lehetett, hogy nem 1-0 marad a végeredmény.

55. perc: Szépségdíjas góllal sikerült egyenlítenünk. Egy megszerzett labdából Kocsis Tamás kapott mélységi indítást a baloldalon. Bár maga is kapura törhetett volna, a tizenhatos sarka környékéről keresztbe lőtte a labdát a kapu előtt, az érkező Tyukodi Attila pedig kissé jobbról 8 méterről kapásból a kapuba lőtte a labdát, a röviden helyezkedő kapusnak esélye sem volt átérni a másik oldalra. 1-1.

Ha lehet írni még inkább mozgósította erejét a KESE, az emberelőnyben játszó Kenderes nem tudott érdemben változtatni, hatalmas küzdelem volt a nehéz talajú pályán, de húsz percig leginkább csak a mezőnyben folyt a küzdelem gólveszély csak ritkán alakult ki. Ebben az időszakban Tyukodi Attila révén újabb lesgólt szereztünk, jó indítással robbant ki a védők közül, majd a kapuba bombázta a labdát, most azonban a kettes asszisztens ítélte úgy, hogy már lesen volt az indítás pillanatában. Nem a mi oldalunkon volt az akció, nem tudtuk megítélni, Attila nagyon a védők mögött volt, amikor átvette a labdát, de ellentétesen mozogtak a játékosok, így pedig ez önmagában nem sokat jelent. A mi szemszögünkből inkább lesnek látszott, mint nem.

75. perc: Felkerült a pont az i betűre. Egy felívelt labdát a hazai kaputól vagy 12 méterre ütött a mezőnybe a kapus, amely Sztojka Jánoshoz került a kaputól vagy 35-40 méterre, többen is biztatták, hogy üres a kapu, Janika nem tétovázott, és szép technikai megoldással az üresen maradt kapuba emelte a labdát. 1-2.

A meccs utolsó negyedórájára rákapcsolt a Kenderes. Kicsit nagyobb nyomás nehezedett ránk a védekezésnél, de korántsem szorultunk be, sÅ‘t – igaz pontrúgások után – csaknem sikerült növelnünk az elÅ‘nyt. ElÅ‘bb egy baloldali szöglet után Szabó Dávid 4 méterrÅ‘l leadott fejese a baloldali kapufát találta el, majd néhány perc múlva egy jobboldali szöglet után a lecsorgó labda pattogott ide-oda pár méterre a gólvonaltól, utoljára megint a Dávid sípcsontját érintve pattant a labda az alapvonalon túlra. Az utolsó percekre már nagyon nagy volt a nyomás rajtunk, többször is veszélyes helyzet – nem ziccer – alakult ki a tizenhatosunk környékén, de a kapunkat nem találták el a hazaiak, így védeni sem kellett a kapusunknak. A körülményeket figyelembe véve nagy fegyvertény hajtott végre csapatunk.

Óriási lelkesedéssel, fegyelemmel és akarattal 60-65 percet emberhátrányban játszottunk és egygólos hátrányból megfordítottuk az eredményt. Ezért mindenképpen elismerés jár, de maradjunk két lábbal a földön, mert ezzel csak azt bizonyítottuk be, hogy megfelelő mentalitással többre is képes lenne a csapat, mint amit eddig mutatott.

 

Ugrás az oldal tetejére ↑